Background image

EUROPANEL značí zdravé bydlení

 

Zdravé a komfortní bydlení v domech z Europanelu

 

Dřevostavby jsou dnes oblíbené hned z několika důvodů. Splňují naše nároky na rychlou výstavbu, energetickou nenáročnost, nízké provozní náklady a cenovou dostupnost. Ceníme si ale ještě něčeho – zdravého vnitřního klimatu, které rozhodně není samozřejmostí pro každou novostavbu.

Co hledáme pod pojmem zdravé bydlení? Především bydlení bez vlhkosti, plísní, bakterií a škodlivých látek. Ne každá stavba vám ale tohle dokáže nabídnout. Částečně za tento diskomfort mohou použité technologie a postupy výstavby, částečně pak to, jak se my sami v domě chováme. Pojďme se podívat, co můžeme udělat pro to, aby se nám bydlelo co nejlépe.

Vnitřní klima z pohledu materiálů

Textové pole:  Bungalov izy for 4 ze systému Europanel >>

O tom, jak se nám bude bydlet v novém domě, rozhodujeme již před samotnou výstavbou, a to výběrem materiálů. Zdivo a materiály na bázi dřeva se chovají naprosto rozdílně, a to i z pohledu vnitřního klimatu. Stěny ze systému Europanel jsou tvořené z dřevoštěpkových OSB desek (plášť) a polystyrenu EPS (jádro). Díky tomu dokážou pružněji reagovat na změny teplot, což oceníme zejména v létě. Zatímco zděné domy a budovy do sebe akumulují teplo a sálají i v noci, dům z Europanelu tohle nedělá. Rychle se přizpůsobuje okolní teplotě, a jakmile večer a přes noc teplota klesá, ochlazují se i stěny, což vnímáme velmi příjemně. Vyhneme se tak přehřátí interiéru, které je pro léto typické a které velmi snižuje náš komfort bydlení. Na stejném principu panely fungují i v zimě – stačí, abychom doma zatopili, a stěny se rychle ohřejí. Povrchová teplota stěn je pak stejná jako teplota vzduchu. U zděných domů se často setkáváme s tím, že ze studených stěn jde dlouho chlad, a tak máme tendenci více topit. To se samozřejmě projeví v naší tepelné pohodě i v účtech za energie.  

Bez vlhka a plísní

S teplotou stěn jde ruku v ruce také vznik plísní. Ty doma nemají co dělat. Mohou velmi přitížit alergikům a astmatikům. Pokud je vnitřní stěna studená, zatímco vzduch v místnosti je ohřátý, kondenzuje na stěně voda a vzniká vlhkost, která je živnou půdou pro plísně. Europanel se rychle ohřeje na teplotu vzduchu v místnosti, a tak ke kondenzaci vůbec nedochází a nehrozí proto ani vznik plísní. Tento fakt se velmi podílí na zdravém mikroklima uvnitř domu.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Bungalov izy for 4 ze systému Europanel >>

 

Je velmi důležité, aby použité stavební materiály neosahovaly zdraví škodlivé látky, které by se mohly uvolňovat do vzduchu. Totéž platí pro zařizovací předměty – podlahoviny, nábytek a podobně. Jedině tak dosáhnete zdravého mikroklima v domě.

 

Na pohodu a zdravé bydlení má velký vliv také správné a dostatečné větrání. O něm si přečtěte v našem dalším článku.