Background image

Větrání s rekuperací – Zdravé bydlení

Jak správně větrat, aby se vám dobře a hlavně zdravě bydlelo

Dnešní nároky na bydlení jsou mnohem vyšší než před 20 lety. Zatímco tehdy nám stačilo vytápět na 20 °C, dnes si neváháme přitopit klidně na 26 °C. Zároveň jsou ale ceny energií mnohem vyšší, a tak nechceme, aby nám drahocenné teplo unikalo starými okny nebo obvodovými stěnami. A tak zateplujeme a utěsňujeme. A nevětráme. Výsledkem je špatné klima v domě, vznik plísní, rozvoj alergií… To, jak bydlíme, si ale určujeme sami.

 

Proč je větrání tak důležité

Nevětraný dům je nemocný dům. Větráním z domu dostaneme většinu škodlivých látek, které z velké části vytváří sám člověk. Nezáleží na tom, jestli je to větrání nucené (řízené), nebo přirozené. Hlavní je, aby došlo k výměně vzduchu uvnitř domu. Nejrůznější výzkumy dokazují, že pobývání v nevětrané místnosti vede ke zvýšené únavě, bolestem hlavy a pálení očí. Člověku klesá pracovní výkonnost a také je náchylnější k infekčním onemocněním. Problémy z takového „toxického“ vzduchu se nemusí projevit hned, ale třeba až za pár let. Tak si můžeme vypěstovat například alergie.

 

Jak se můžete dozvědět v našem dalším článku, na kvalitu vnitřního vzduchu mají vliv také stavební materiály a interiérové vybavení. Platí, že pokud jsou použity přírodní materiály, bydlení je příjemnější a hlavně zdravější. Výhodou systému EUROPANEL je, že se stěny rychle přizpůsobí teplotě interiéru a nevzniká takový teplotní rozdíl jako u klasického zděného domu. Riziko kondenzace vodních par a výskytu plísní je pak mnohem nižší. To ale určitě neznamená, že nemusíte větrat. 

 

Poučka říká: Větrejte minimálně 3× denně. Lepší je větrat krátce, intenzivně a častěji. Při klasickém větrání okny nastává tzv. komínový efekt, kdy teplý vzduch stoupá vzhůru a odchází okny, zatímco studenější vzduch zvenčí přichází do místnosti spodní částí okna. A kdy se vzduch kompletně vymění? V zimě to poznáte jednoduše – až se přestane potit okno. Nejúčinnější je větrání průvanem.

 

Jak si větrání co nejvíce usnadnit

Ruku na srdce, jste ve větrání opravdu poctiví? Posledně jste přece zapomněli a minule se vám zase nechtělo otevírat okna… Co byste řekli tomu, kdyby existovalo zařízení, které to zařídí za vás. A přitom mohou zůstat všechna okna zavřená. A vůbec kvůli němu nemusíte dělat díry do stropů a instalovat všemožně dlouhé rozvody vzduchu. Takové chytré zařízení se jmenuje EUROPANEL air. Jednotku instalujete skrz zeď buď samostatně, nebo v páru (podle velikosti místnosti). Hotovo budete mít za jedno dopoledne.

 

Ovládání EUROPANEL air je intuitivní - jednotku řídíte dotykovým ovládáním, které vám zároveň ukazuje teplotu, vlhkost a koncentraci CO2 v místnosti.

 

 

Účinnost EUROPANEL Air je až 90 %. Jednotka je úplně nenápadná, v interiéru nijak neruší, a je velmi tichá. Systém je totiž uložený v potrubí, které tlumí vibrace. Vše funguje jednoduše, ale především účinně. Jednoduchá je také údržba jednotky – stačí vám 5 minut, abyste vyndali filtr z jednotky a dali ho do myčky, nebo ho omyli ručně. Žádné zbytečné dokupování náhradních filtrů a utrácení peněz. To by bylo fajn, nemyslíte?

Větrání považujte za základ zdravého bydlení. To řízené je pohodlnější a účinnější, ale vystačíte si i s klasickým větráním okny (když budete důslední).